MorrRingens Grön hälsa och omsorg - NSD reportage

NSD reportage

BODEN

"Att fylla 35 var det bästa jag gjort. Sedan behövde jag inte fundera så mycket på var livet ska föra mig", säger Nina Vikström. Hon blev svårt sjuk i 20-årsåldern, men vägrade bli sjukpensionär.

Nu driver hon företaget MorrRingen på barndomsgården i Heden.

Där växte hon upp. Gården har varit i släktens ägo 350 år. Familjen har tidigare alltid varit grisproducenter, men 2009 skickade Nina Vikströms far den sista grisen på slakt.

– Det var inte lönsamt.

Några år senare kände fadern att han inte orkade med gården. Nina Vikström och hennes familj hade precis flyttat till Rutviksreveln, men tänkte om.

– Jag tänkte att mitt företag kan växa här.

Nina har arbetat inom vården många år och utvecklat MorrRingens kennel till företaget MorrRingens Grön hälsa och omsorg. Men vägen dit har inte varit spikrak.

I en annan tid, i ett annat liv bodde hon i Jämtland. Hon hade fått sitt första barn med sin dåvarande man. Nina var 21 år när hon blev svårt sjuk. Hon drabbades av hjärninflammation och hjärnan svällde. Efter intensivvård fick hon rehabilitering på hjärnneuroavdelningen i Östersund. Hon hade en högersidig försvagning, hade tappat talet och förmågan att skriva och förstå det hon läste.

– Jag kunde gå, men fick träna upp den sidan som var försvagad. Jag fick börja om från början. Att ha ett barn på tre år och inte kunna röra sig var kämpigt.

Hennes läkare och Försäkringskassan ville pensionera henne. Men det ville inte Nina.

– Jag hade ju just blivit vuxen. Livet måste bestå av något mer än att vara förtidspensionär.

Nina Vikström började studera på halvfart, men bara ett halvår efter hemkonsten gick hennes man ut i skogen och blev mycket svårt skadad när han fick ett träd över sig. Huvudskadorna förändrades hans personlighet, vilket resulterade i separation.

Hon flyttade så småningom hem till Norrbotten. Nina fortsatte att studera bland annat livsstil, hälsa och teknik, social omsorg, barnpsykiatri och förebyggande arbete med ungdomar.

Nina blev friskförklarad år 2000. Hon gifte sig, tog examen och fick ytterligare två barn.

År 2012 var hon tillsammans med sin familj tillbaka på den vackra platsen vid Hedavan där allt en gång började. Hon har byggt företaget på LRF:s koncept Grön hälsa.

– Det bygger på att bonden ska få en inkomstkälla till för att överleva genom att erbjuda arbete till personer som inte har tillräckliga resurser att konkurrera på den öppna arbetsmarknaden.

Nina Vikströms vision är att alla kan arbeta, det är bara att se till kraften hos varje individ.

Hon har många djur på gården och tillägger att det nu finns evidensbaserad forskning som visar det hon alltid känt till, att det är bra för hälsan och psyket att vara med djur.

– Nu gör jag det jag alltid har velat, jobba med djur och människor.

Verksamheten bygger på två ben. Dels driver hon hunddagis och hundpensionat. Boxarna är stora och det finns en hundgård utomhus och en aktiveringsbox inomhus. Det som slår en när man kommer in till hundarna är att de inte alls skäller.

– Med vissa undantag går hundarna tillsammans under vårt överinseende. De bildar en dagisflock. Två djurarter, hundar och hästar, behöver vara med sina artfränder för att lära sig att kommunicera, socialisera sig och lära sig saker vi inte kan lära dem.

Det är det gamla grishuset, som är omgjort för hundar och hästar. Nina Vikström hyser också in hästar och hyr ut en lokal till häst- och hundinstruktörer för mindre kursverksamhet.

Det andra benet är att hon tar emot personer som anvisas till MorrRingen från Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen. Det kan handla om utredning, rehabilitering, praktik eller jobb. Utifrån målsättningen med anvisningarna anpassar hon verksamheten till varje person. Hon väger också in deras intressen, men det finns arbetsuppgifter som de måste göra, såsom att utfordra och göra rent hos djuren.

– Vi jobbar för djuren. Djurvård och lokalvård kräver mycket arbete, säger Nina Vikström.

Just nu har hon fyra anställda. Robin Fagerborn började hos henne på praktik efter gymnasiet och är nu anställd med lönebidrag.

– Jag trivs bra här och gillar lite tyngre arbete, så att man blir ordentligt svettig och känner att man gör riktigt karlgöra, säger han.

Ytterligare en person är anställd och Lars följde med från Rutviksreveln. Han har gått i pension, men har valt att jobba kvar på halvtid. Och Mikaela Fahlman är anställd som sommarjobbar.

– Arbetsuppgifterna här på gården är årstidsbaserade, säger Nina.

På sommaren erbjuds besöksverksamhet och till hösten ska hon starta en djurskola för barn i årskurs tre och fyra. Tanken är att barnen ska får vara med djuren och lära sig lite om dem.

Nina Vikström, 45 år, har äntligen landat.

– Det känns som jag har kommit hem. Jag trivs med livet och med mig själv som person. Jag tycker att jag gör något bra.

/Lena Tegström

Hemsida av Johansson & Winge